Thursday, February 25, 2010

Maulid Nabi Muhammad s.a.w...hayatilah yg sebenarnya....

Sedikit perkongsian yg aku tahu.Tapi, ini cuma sekadar yg aku tahu dan kalian lebih arif tentangnya. Tidak layak utk aku memperkatakan tentang sunnah baginda Nabi Muhammad s.a.w. Namun di sini aku sekadar ingin berkongsi ilmu dgn kalian. Ilmu yg amat tandus. Biar bab ini dimuzakarahkan agar ianya tak luput drpd ingatan dan amalan.

Sunnah Nabi Muhammad s.a.w terbahagi kpd tiga bahagian.
1. suroh    2. siroh   3. sariroh


suroh

: sunnah Nabi Muhammad s.a.w tentang rupa paras dan penampilan baginda s.a.w daripada hujung rambut  sampai hujung jari kaki.

siroh

: sunnah Nabi Muhammad s.a.w tentang amalan, perjuangan baginda s.a.w daripada bangun tidur baginda s.a.w sehingga bangun tidur semula. Contohnya, adab makan, minum, masuk masjid, keluar dari masjid, masuk tandas, keluar dari tandas, adab tidur, dan semuanya. Ustaz itu berkata, yg paling besar adalah perjuangan dakwah.

sariroh

: fikir Nabi Muhammad s.a.w. Contohnya, fikir risau kehidupan akhirat dan umatnya. Paling utama ialah fikir risau baginda s.a.w terhadap semua umatnya sehingga kiamat. Baginda risau dan bimbang sekali bagaimana semua umatnya sehingga bayi terakhir lahir sebelum kiamat dapat beriman kpd Allah dan masuk syurga dan bebas drpd azab neraka.

ada hadith kelebihan sunnah yg dibacakan lebih kurang maksudnya begini, tak tepat sangat susunan maknanya...

" barangsiapa yg mengamalkan sunnahku maka dia mencintaiku, dan barangsiapa mencintaiku maka dia akan bersama-samaku di syurga"

" barangsiapa yg mengamalkan walaupun satu sunnahku secara istiqamah pd zaman kerosakan umat, maka baginya seratus pahala mati syahid"

No comments:

Post a Comment