Wednesday, December 9, 2009

renungkanlah...

Tak rasa risau ke kita semua! Entah..makin teruk rasanya. Kalau tengok anak-anak perempuan di kampung-kampung kita sudah cukup. Ada yang tu baru setahun jagung dah pandai bergaya, berfesyen, dan ada juga yg berlagak macam budak lelaki bawa motor. Hmm...

Yg lelaki pun sama. Ada yg lagi makin membimbangkan. Dengan fesyen rambut dia, baju metalik dia, aduh risau rasanya! Pakai seluar pendek..macam tak rasa apa-apa. Apsal ye?
Hampir kiamat rasanya. Tapi, kita sbg umat yg dimuliakan dgn tanggungjawab dakwah, takkan nak tengok je?
Ini satu kefardhuan kita semua. Ada yg kata ni fardhu kifayah, orang lain buat kita tak payah! Wah, macam tu pula.
hisy!

Ada satu kisah...drpd hadith qudsi kalau tak silap...
ada seorang a'bid di sesebuah kampung. Dia beribadat dan berzikir kpd Allah Ta'ala siang dan malam. Tapi, orang-orang di sekelilingnya bergelumang dgn maksiat seperti arak, zina. Namun, sedikit pun tidak terdetik di hati dan fikir a'bid ini utk berdakwah. Dia hanya memikirkan dirinya sendiri.

Maka, sampai satu ketika Allah Ta'ala ingin menimpakan azab kepada kaum ini dgn memerintahkan tugasan tersebut kpd malaikat. Sedang malaikat itu hendak menimpakan azab, dia melihat seorang a'bid ini sedang sibuk beribadat. Maka, malaikat ini kembali kpd Allah Ta'ala menanyakan sama ada ingin menjalankan tugasan tersebut atau tidak sedangkan terdapat seorang hamba yg mengingatinya.

Maka Allah Subhanahullah Ta'ala memerintahkan malaikat itu supaya menimpakan azab yg pedih itu ke atas a'bid itu dahulu.
Sebab apa?. Sebab dia langsung tidak risau akan org di sekelilingnya yg berdosa. Maka, dia pun akan menanggung azab..

Ya Rohim, ampunkanlah kami semua umat ini.....

No comments:

Post a Comment